Tur hon inte sitter i nån jury..

När henrik o jag satt på fredagskvällarna o tittade på IDOL, så var vi, som alla andra, vår egna jury. 
O vi brukade vara ganska eniga, men vi var inte alls eniga med den riktiga juryn. Vi sa alltid tvärtom. 
 
NU kommer jag på mig själv med att döma ut människorna efter kläder, leenden o kroppsspråk. 
 
Jag tycker INTE om Gotte, pga hans stora mun o hans dans som inte är i takt. 
Jag tycker INTE om Ellie pga nåt jag inte kan sätta orden på. 
Jag tyckte INTE om Astrid förr, men gör det efter ikväll. 
Jag tycker INTE om Kim, för jag tror han luktar illa. Han ser snuskig ut. Han sjöng dock en av mina favvolåtar..
Tusse är too much, så han går oxå bort, men är duktig. 
 
Men den jag ABSOLUT inte tyckte om var hon som åkte ut ikväll. Aida?? Henne har jag aldrig tyckt om pga hennes hesa röst, hennes skratt (?) som kommer efter varje mening, o sen öppnar hon inte munnen när hon sjunger. Men henne slipper jag störa mig på nu. 
 
DÄREMOT tycker jag om Natalie o Hampus för de är så sjukt snygga, men sjunger falskt. O min absoluta favvis är Freddie. 😍 
 
 
Vad gäller politik o annat så brukar jag ladda lite varje dag, o till slut kan jag inte hålla mig utan spricker. O när jag spricker så blir bloggen mitt plank, o sen brukar det bli en väldans massa liv. Eller de flesta brukar hålla med mig, men ni som inte håller med lägger 20 timmar om dagen till att skriva motargument. o det tar sån jäkla energi o tid med såna diskussioner. 
 
Men nu när vi ändå är inne på det kan vi väl köra? 
 
GRETA är en fantastisk tjej som skakar om hela världen. Det jag tycker är så fantastiskt med denna tjej är inte hennes åsikter. Det är hennes handlingar o hennes målmedvetenhet som imponerar på mig. Det är främst hennes första fredagar, för 13 månader sen, då hon satt helt ensam med en liten skylt utanför rikstadshuset, som imponerar. Hon gav aldrig upp. Hon satt där hela fredagarna som en liten fågelunge, med sina flätor o stickad mössa. Hon var så arg o beslutsam. O alla bara hånflinade åt henne. 
Jag hade gett upp efter en kvart. "Nähe, folk pissar fortfarande på min planet.. jag ger upp". 
 
Nej, det är inte hennes åsikter som imponerar. Det hon säger är ren fakta som världens forskare försökt sprida till planetens ledare i många många år, men som ingen någonsin tagit på allvar. Ingen har brytt sig, för jordens undergång kommer inte drabba vår generation. Vi är som vanligt så jävla själviska o egocentriska, o bryr oss inte det minsta om att människor runt om i världen dör av svält, naturkatastrofer, smutsigt vatten o krig. 
 
Vi löser dessa problem genom att byta till Netflix. 
 
Vi bryr oss inte heller när tv-rutorna fylls av bilder på stora glaciärer som rasar mot vattnet, o svältande isbjörnar staplar mot sin död. Så länge Sälen o Åre har snö o backar så är vi nöjda. Då är skidresan klar! 
 
Vi är så ofantligt dumma i huvudet. Så sjukt naiva o blåsta. 
 
MEN!!!! Nu har vår älskade lilla Greta startat ett krig mot världens ledare o hon spottar dem rakt i ansiktet.
Såklart hon har fått hjälp o stöttning på vägen. Hon har en känd mamma, som kanske har kunnat hjälpa till ekonomiskt. Men detta har varit Gretas fight hela tiden, o hon har aldrig ridit på mammas kändisskap. Det är de bittra o blåsta männen (majoriteten är män) som drar i den tråden. Jag har läst så sjuka inlägg o kommentarer skrivna av jubelidioter. De slutar aldrig att förvånas. 
 
Greta säger det vi alla andra säger i våra soffor. Men hon säger det rätt ut, bokstavligen i ansiktet på Påven, Obama, Merkel m.fl. Jag hade svimmat om jag var i samma rum som Obama. Hon beter sig som om hon pratar med en lärare på skolan. 
Jag hade gått till frissan, målat naglarna, o köpt en svindyr stass, om jag skulle skrapat Triss i TV4. 
Hon har jeans o T-shirt o gympadojjor o flätor när hon talar i FN. 
 
För henne finns det bara ett mål, o det är att väcka världen till liv, o det kan man ju säga att hon lyckats med. Idag, 13 månader senare, har miljontals människor kommit ut på gatorna världen över, i syfte att stödja Greta. Miljontals. 
 
Hon är den just nu mäktigaste enskilda individen i världen, tror jag, o häromdagen såg jag en intervju med henne där hon sa att hon längtade hem till sina kompisar. Hon är så jäkla vanlig. O SUPERmäktig. 
 
Såklart denna makt skapar hat. O ibland brukar jag ge mig in i dessa tjafs i sociala medier, men denna kamp klarar hon alldeles ensam. För det finns INGENTING som styrker hennes motsats. INGENTING. Att följa dessa motargument är som att kolla på Mr Bean. Man sitter med skämskudden i knät o flinar. 
 
Men det som är så fantastiskt bra är ju att hon verkligen lyckats väcka världen till liv. Världens ledare lyssnar verkligen o älskar henne. De hade kunnat klappa henne på axeln o önskat henne lycka till med en förminskande blinkning. 
Men än så länge är det bara jubelidioterna som gjort detta. Nej, just det. Trump låtsades inte ens veta om att hon var i rummet. 😂
 
Ååååhh, gode tid.. han är så fjollig. Läskigt att ett förskolebarn har så stor makt. O gräslig är han oxå. 
 
Hej Greta!!! Om du går först, så går vi bakom. 
 
 
Vad har vi mer?? Jo, just ja! Flaggan! 
Varför skulle vi ha en regnbågsflagga på kommunhuset?? Ja ja, jag vet. Allas lika värde. Det är jättefint o jag står absolut bakom att man ska få älska vem man vill. O jag tycker det är super med alla demonstrationer. 
 
Men JO, det är visst politiskt. O politiska flaggor ska inte upp på kommunhuset. Du kan fråga vem som helst, INGEN skulle motsätta sig Regnbågsflaggans betydelse. Det finns INGEN människa i världen som skulle erkänna att det finns människor som är mindre värda.
 
Rasister säger "jo, de får finnas, men inte här.." Homofober säger "Jo, de får finnas bara de inte hånglar med mig.." Kvinnohatare säger "Jo de får finnas, bara de lyder min hand o gör som jag säger".. Ingen skulle erkänna att de är mer värda än andra. 
 
O i de bästa av världar (enligt mig) så får man älska den man vill, ingen utövar makt mot någon annan i hushållet, o man ger fan i barnens kroppar. 
 
Så rent generellt skanderar man Allas lika värde, men tar du en diskussion med folk angående abortfrågan, homosexuellas möjligheter till att skaffa barn, aktiv dödshjälp, integration osv osv, så hamnar ni direkt i en politisk diskussion. Alla politiska frågor bottnar i  Allas lika värde. Man kommer inte undan med det. 
 
Jag har mycket mer på lager, som vanligt, men jag måste sova nu. Elsie har inte förstått poängen med sovmorgon än..