Det finns tandläkarskräck, o sen finns det tandläkarskräck

Min dotter har - tandläkarskräck. 
 
Ingen av tjejerna har nånsin haft hål i tänderna. Det här med tandborstning har aldrig varit nåt problem, o från att Ines fyllde 10 har hon borstat helt själv. Hon är duktig o noga, så vi är ju nöjda. 
 
Men nu råkar den stackarn ha fått mina vackra anlag, så även på henne är överkäken för smal vilket i sin tur gör att tänderna inte får plats så hon får dra ut tänder. Precis som jag fått göra i min ungdom. Det ser ut som man kastat in tänderna i munnen på henne. 
 
Hon har aldrig haft nåt problem med tandläkaren, men hon AVSKYR ju sprutan o knaket när de drar ut tänderna.. 😞
 
Första tanden de drog ut förra året gick bra. Då visste hon ju inte vad det innebar. Andra grät hon i väntrummet.
Vi är ju hos en privat tandläkare o där har vi varit i 20 årstid. De kan vår familj o känner barnen utan o innan. Nu har en ny tandläkare tagit över då Leif gick i pension, o hon har tagit våra tjejer rätt in i sitt hjärta. Hon är väldigt skicklig, mån om att jag o barnen förstår allt. Hon är tuff o självsäker, o vill att barnen har det bra. 
 
Första gången jag träffade henne tyckte jag hon var överdriven o jag kände mig lite överkörd. Men gången efter tog hon upp samtal som hon hade med oss året innan, o sånt faller jag för. Hon har stenkoll o jag känner mig väldigt trygg med henne. 
Jag kan tänka mig att en del blir lite förnärmade av hennes sätt. Hon tar över o berättar för mig som mamma hur jag ska prata o vara med ines i vissa situationer. O jag köper det. Jag låter henne styra detta när vi är i hennes lokal. 
 
När ines blev så nervös o ledsen sist så ville hon inte ta hennes tand då hon ville att ines skulle vara mer trygg innan. Men jag menade på att vi lika gärna kunde ta den när vi ändå var där. Jag fick som jag ville, o sen var allt lungt. Ines pratade inte om det sen o allt var bra. 
 
Idag hade hon fått en tid för att dra ut TVÅ tänder, o jag beslöt mig för att vabba hela dagen med henne. Hon tycker ju det är pinsamt o jobbigt att vara så förlamad i ansiktet bland kompisar, stackarn.. 
I bilen på väg dit efter att ha lämnat av Elsie hos Anna, så säger hon att hon bara vill dra ut EN tand, men jag hävdade bestämt att det var bra om hon kunde ta bägge nu så var allt över sen. "Det fixar du, älskling!" peppade jag henne. 
 
Väl där, sa de direkt att de bara tar en eftersom det var för stort ingrepp då det är på bägge sidor. Inte bra med så mycket bedövning, o sen ville de ta det lugnt med damen.. 
Ines tittade nöjt mot mig o jag fick ge mig. 
 
Hon hade inte pratat om detta nånting så jag tänkte det var lugnt idag. Hon sa bara att hon inte gillade knastret när de drar ut tanden. 
 
Personalen där är så goa o hon känner sig hemma direkt. De småratade lite o hon fick sin bedövning. Då kommer tandläkaren in o beordrar lite till. "Min Ines kan inte ha nog med bedövning!" 
 
Kort där efter går allt väldigt fort o innan ines hinner reagerar så har hon en spruta i tandköttet. Jag stod med henne o hon tyckte det var läskigt när det spände, men det gjorde aldrig ont. Tandläkaren tog tag om tanden o drog som attan o ut kom den med stor rot! Det ser ju så sjukt groteskt ut, o jag kan inte bli annat än imponerad. 
 
Hon spottade o fräste o valde sen ut en sak ur lådan. Allt var bra! 
Vi gick sen mot receptionen o tog på våra jackor. När vi stod o bokade in ett nytt datum för nästa tand, så petade ines på mig o visade med händerna att hon mådde illa. 
Jag smeker henne över håret o säger att vi kan vila hela dagen, o sköterskan hinner kommentera att hon ser lite blek ut.
Sen hör jag hur mobilen faller ur hennes hand o ner på golvet, ögonen rullar uppåt o benen bara viker sig o hon segnar ihop. 
 
"Hon svimmar!" skriker jag o hinner ta emot henne innan hon faller bakåt. Vi lägger henne på rygg på golvet o sköterskan viker upp benen. Jag känner hur hon är alldeles blöt i håret av svett o vi sitter så en stund. Ca 10 sekunder senare så öppnar hon ögonen igen o tittar på oss som om hon knappt kände igen oss. 
 
Sköterskan var väldigt lugn o jag var helt chockad. Har aaaaldrig nånsin sett nån tuppar av på det viset, o inte vill man att första ska vara ens unge. Riktigt riktigt otäckt, men jag fick ta på mig den tjocka mammakoftan o spela lugn o trygg. Vi ledde bort henne o la henne i soffan o hon bullade upp med filtar o drog av henne jackan. Jag gjorde exakt som de sa. Hade de sagt att det bästa är att äta potatis nu, så hade jag gett henne det. Hade aldrig ifrågasatt nåt i det läget. 
 
Nån minut senare kom tandläkaren springande o ändrade om hennes ställning o hängde ner hennes huvud. "Du behöver lite färg i ansiktet." 
"Nu har vi ändrat om i dagens schema, Ines. Nu är det soffläge fram till lunch, o du bestämmer hur länge du vill ligga i vår soffa." Hon blinkar mot mig, o jag nickar. 
 
Vi gjorde oss hemmastadda o gosade ner oss i soffan, o tittade på Svensson, Svensson. Jag försökte få ines att uppskatta avsnittet, men hon tyckte det var urtöntigt. 
Hon var helt knäpptyst o jag såg hur tagen hon var. 
De kom ut med kaffe till mig o blöta pappershanddukar till ines. Efter 30 minuter var hon redo att resa sig o vi körde därifrån. 
 
Vi köpte frallor på willys innan vi åkte till Anna o Elsie. Ines satt tyst ett bra tag innan hon vaknade till igen. 
Hos Anna låg nästa sjukling. Jag var o hämtade en kokhet Elsie inatt o bar in till mig. Hon hade varit helt frisk kvällen innan, men nu alstrade hon värme under vårt täcke. 
På morgonen hade hon 37,8 o var seg. 
 
Hon har haft feber till o från hela dagen, o legat mycket i soffan. 
Ikväll har hon haft feber o huvudvärk. 🤒Hoppas det ger med sig till jul! Inte roligt o vara sjuk under ledighet..
 
Inatt ville hon ligga i sin koja. Fantastiskt vad en torkställning o ett överkast kan skapa! 
Håller tummarna att hon kan sova inatt.