Länge lever demokratin!! Eller..??

Valet 2018 är över. Tack o lov för det. Nu kan man slappna av o låta högsta hönsen göra resten. Vi har gjort vad vi kan för att påverka, o lämnar nu över bollen. Nu har de fyra år på sig att vinna vårt förtroende igen. 
 
Jag är ingen politiker. Inte alls intresserad, utan jag hänger med i debatterna innan valdagen o jag gör alla valkompass. Men detta året var det väldigt olika resultat på dessa tester, men majoriteten låg ändå på högersidan. Det som svider är att de vill sänka skatterna vilket jag inte vill. Men men.. 
 
Jag postade ett inlägg på facebook igår morse, efter att jag tröttnat på alla uppmaningar att jag inte får rösta på Jimmie Åkesson. Poster som "Rösta inte på Jimmie Åkesson!!"  Eller "SD" med ett streck över.
 
Jag förstår, ni tycker inte jag ska rösta på SD. Men tror ni verkligen att såna inlägg får mig att inte rösta på SD?? Det enda de gör är att de fyller ut min vägg. Vill ni påverkar mig politiskt så får ni nog komma med lite saklig fakta, UTAN era värderingar, där ni lyfter fram faktiska ståndpunkter från hans politik. 
 
Jag såg ETT bra politiskt inlägg under dessa veckor, o det var någon som la upp 100 punkter om vad sossarna hade gjort under sina 4 år. DET är fakta!! Jag är ju inte intresserad av vad NI tycker, o vad NI läser mellan raderna. Det är för mig helt ointressant. O jag blir bara jävligt provocerad av sandlådekommentarer såsom; "Ni som kommer rösta på SD, kan ta bort mig från FB.." 
 
På riktigt?! Vad är det?? Trams!!
 
Jag trodde på riktigt att vi hade yttrandefrihet i Sverige. Det är ju så fint i vårt land. Vill jag rösta på Liberalerna, så gör jag det. Vill jag rösta på SD så gör jag det. O vill jag rösta på Vänstern, så gör jag det. Fantastiskt fint att ha den möjligheten! O absolut, kan man diskutera politik ibland. När man har lust till det. Men man ska inte behöva försvara sina åsikter o sin ståndpunkt. 
 
Det jag blev förbannad på igår, var att jag var så trött på dessa tomma, innehållslösa uppmaningar, då många av dem, i mitt flöde, baserades på en kommentar Åkesson hade lagt i en av fredagens debatt. Av orden "De passar inte in" hade jag massor av posters på karikatyrer av åkesson, o sen en massa uppmaningar på att "alla passar in i vårt Sverige!!"
 
Jag hade sett Åkessons kommentar florera under lördagen, o var då inne för att lyssna på debatten. Det som slog mig var att jag höll med honom i det han sa. Just då. Jag tyckte dock att han hade ett klumpigt språkval, men det är det många partiledare som haft dessa veckor. Men han blev avbruten pga sitt klumpiga uttryck, o fick inte prata till punkt. O så fungerar det ju i debatter, det gäller att hinna få ur sig sin åsikt så snabbt som möjligt innan man blir avbruten. 
 
Men då ska man inte heller bli dömd o citerad!! Det var DET som störde mig! Sen att andra människor tolkar hans utspel efter vad de tror är hans ideologi, så är det upp till dom. Jag har läst att Åkesson fick "släta ut" sitt resonemang för att rädda sitt skinn, osv. Möjligt att han gjorde. Möjligt att han faktiskt TYCKER att "sverige ska bevaras rent" eller hur man nu kan säga. Men JUST DÅ, sa han inte det. 
 
Och nu till min poäng. Nu talar jag till er som inte kan ta namnet Jimmie Åkesson i er mun.
 
Ni måste ändra er taktik. Ni måste ändra spelplan. Vill ni uppmärksamma (inte uppmana..! folk får tänka själva) på hans högerextrema politik, så ta hem fakta från nån objektiv internetsida, där ni pekar på punkter ni vill framhäva. DÅ kan jag lyssna. O DÅ kan jag ta in, o göra min egna bedömning om det är mitt parti, eller ej. 
 
Men snälla, sluta hysja med ert stora finger o sluta hota med att ta bort bekantskapen. Såna bråk har Elsie på förskolan. Jag röstar på vem jag vill. Med er bekantskap eller utan. 
 
Jag är medveten om att jag inte har samma migrationspolitik som Åkesson. O eftersom det är ett av mina hjärtefrågor så fick han inte min röst. PUNKT. 
Men politiken handlar ju om andra frågor oxå, vilket inte kommer fram i era diskussioner. De kommer däremot fram i valkompasserna som finns överallt, o där hamnar SD inte sist hos mig. De hamnar lite varstans, som andra partier gör. Men förra valet låg de i topp tre varje test. Jag jobbade då på Cura Park som är ett HVBhem för ensamkommande, o jag skämdes jättemycket.
 
"Är jag rasist nu då??" frågade jag mig. Men detta visar ju bara på att deras ANDRA frågor passade mig. Men som sagt, detta året var det splittrat, o SD var aldrig ett alternativ. 
Ta detta i parallell med min käre far, som bland mina facebookvänner är känd för sina rasistiska inhopp. Jag var ju SÄKER på att han skulle rösta på SD, men det gjorde han inte. För de har inte hans politik, sa han. Jag blev stolt över att hans politiska hjärtefrågor låg över hans värderingar kring religion o migration!!
 
På FB, blev jag extremt påhoppad o ifrågasatt, då jag bad er sluta med era "Rösta inte på SD!" Jag vet, jag vet, ni får lägga ut vad ni vill. Men det var precis som om ni gick igång på varandra i ett jäkla ekorrhjul o slängde ut lite posters varje gång ni tryckte på FBappen.
 
Varje människa förstår vad ni ville. Ni ville inte att vi skulle rösta på SD. Det är uppfattat. Men tror ni att vi påverkades?? Tror ni att vi   "jaha,, nähe? Nä, då röstar jag på nåt annat.."
Tycker ni på riktigt att vi ska ta så oseriöst på Valet 2018 att en sån kommentar ändrar våra val?? 
 
KOM IGEN!!! Under IDOL till hösten ska jag varje fredagkväll fylla varje centimeter av er FBvägg med mina kandidater. Var femte minut. O samma namn. 
 
Jag fick några exempel i FBtråden igår. Nån sa att han såg ner på kvinnor. men då undrar jag hur hans kvinnliga väljare tänker??
Jag driver med er, jag förstår att ni är generella när ni skriver sånt. Men det fastnar inte hos mig. För jag förstår ju att det är ERA tolkningar. Ungefär som att MP skulle säga att de andra partierna skiter i miljön. Eftersom miljön är något som är grunden till vår existens, så borde jag då efter ett sånt uttalande lägga min röst på MP.
 
Var sakliga i era resonemang så lyssnar jag. 
 
Men nu till vårt problem. Jag säger vårt, för då menar jag ditt o mitt. Det stod en kille i vårt mentorsrum idag. En elev som jag känner. Han är från Afghanistan. Plötsligt vänder han sig till mig o säger med ett flin; "Jaså du är sverigedemokrat? 
 
Den kommentaren från den killen, sårade mig nåt så oerhört. Jag blev på riktigt så jävla ledsen. Den kommentaren betyder att någon av mina fbvänner har följt tråden o gjort egna tolkningar o MISSAT huvudpoängen i det hela, o startat ett rykte. Jag är inte vän med några av mina elever, så han har hört det av någon annan. O det enda jag bad om i första inlägget, var att låta Åkesson tala till punkt. Det var det enda. Sen ifrågasatte ni (ni vet vilka ni är) mig, o mina värderingar, o undrade om "jag var den Nina ni tidigare känt"?
 
Mellan raderna ifrågasatte ni mina värderingar. Det var ganska uppenbart. 
 
 
O problemet är just detta. Att vissa av mina "vänner" i tråden var så förblindade av hat mot Åkesson att de inte kunde säga annat än att han är ett "kräk" o "avskum" o "han får inte komma till tals". 
 
Är det politik?? Att inte låta honom prata? Är det inte så att det råder demokrati i vårt land, o att Jimmie Åkesson har valts in av det svenska folket? 
 
Folk är helt lamslagna över andelen SDväljare. I Ronneby har var tredje invånare röstat på SD. Det är vansinnigt många. O detta trots alla era hot på FB om att "ta bort vänskapen" om man röstar på dem. Ni kan ju omöjligt vara nöjda med detta?!
 
Ni har lite att jobba på nu, det förstår ni va? Men det finns ju inte en chans att nån räcker upp handen o erkänner detta framför denna hob. Så ni får helt enkelt chansa o radera var tredje från listan. Ta mig med! Jag är väl ett säkert kort, eller?? 
 
 
Såhär anser jag. När jag hör SD så tänker jag rasism. Absolut, det gör jag. Men helt ärligt tror jag inte att alla som röstat på SD har gjort det för att de avskyr invandrare. SD har ju många andra politiska åsikter. De har åsikter om försvaret, vården, skolan.. som alla andra partier. O om man då har vården som sin hjärtefråga o Åkesson kör en bra vårdpolitik, så röstar man på dem. Särskilt om alla tester visar på SD. 
 
Jag har även hört att han inte accepterar HBTQ-personer, vilket enligt mig är fruktansvärt. Men återigen, det är hörsägen, o jag kommer kanske, om jag vill veta mer, gå in o läsa på mer fakta om hans politiska ställning kring detta. O den faktan plockar jag inte från fb, hur kunniga ni än verkar vara i hans politik. ;)
 
O sen detta. Folk måste inse fakta o öppna ögonen. SD är det tredje största partiet, o många anser att deras politik är det bästa. Vare sig vi vill eller inte.
 
Jag fick läsa igår att jag "normaliserar" SD:s politik. Det gör jag inte, men jag blundar inte heller. Ni gör lite som Johan Glans när han får problem, ni blundar o lägger er o hoppas att problemet är borta när ni vaknar.
 
NI MÅSTE VAKNA NUUU!  Herregud skärp till er! Jag erkänner SD som ett parti, men det innebär väl inte att jag röstar på dem? Ni kommer inte framåt om ni blundar för era motståndare. (Nu var jag djup..) Ni måste resa er upp o lägga era plakat åt sidan, o resonera.
 
Åkesson förvinner inte bara för att ni ändrar er profilbild på fb med banderollen "Jag röstar inte på SD". Han är kvar, jag lovar. O han rusar framåt i full kraft bland förbundna ögon på ena sidan, o tysta hurrarop på andra. 
 
Om ett parti börjar diskutera med SD bakom stängda dörrar, betyder inte det att de delar deras politik. Men även inom riksdagen är det en häxjakt på Åkesson. Men partierna måste inse att svenska folket har röstat fram dem, o det är folket som bestämmer. De måste börja prata o samarbeta. Åkessons politik ändras ju inte bara för att andra partier blundar. Den kan däremot förändras genom diskussioner o sakliga frågeställningar. INTE ANTAGANDEN. 
O förhoppningsvis kan man plocka ut de bästa delarna från flera partier genom ett samarbete. 
 
Men som sagt. Även de jagas av hober. O medierna är hack i häl. 
 
 
 
Har ni förstått att jag inte är en rasist, eller behöver ni mer?? 
 
Jag ska göra ett försök till, sen ger jag upp. Jag bryr mig inte om jag blir politiskt ifrågasatt, men ingen jävel kallar mig rasist. Tvivlar ni fortfarande efter inläggets slut, kör jag sandlådeleken. Då får ni ta bort mig från sociala medier. Blocka mig gärna. O det är inte för att jag blir kallad rasist. Det är för att ni då är dumma i huvudet, o jag har inte plats för idioter i mitt liv. 
 
Jag har jobbat med ensamkommande sedan 2012. O det är inte för att det varit enda alternativet, utan det är för att jag ÄLSKAR den målgruppen. Jag har lärt mig så otroligt mycket om mig själv, om andra kulturer, om religioner, om trotsiga ungdomar, om kulturkrockar osv. Min mamma sa en gång till mig att "du ska nog inte jobba med människor" efter att jag skällt ut kunder på grillkiosken jag jobbade på. 
 
Jo mamma. Jag ska jobba med folk. Jag ska jobba med ungdomar.
 
 
Jag var först på HVB, sen socialen o nu slutligen på skolan. Jag har även varit God man, dock inte för ensamkommande, men jag kan den biten oxå. Jag reser mig stolt o anser att jag kan jäkligt mycket kring allt med myndighetsutövandet, migrationspolitiken, har haft hundratal terapisamtal, bråkat med ungdomar, kramats med ungdomar, gråtit o skrattat. Jag kan mina ungdomar. O jag älskar mina ungdomar. O jag delar denna kärlek med alla jag arbetat med. Alla är lika hängivna. 
 
 
Av just den anledningen tvekade jag när jag i våras fick frågan om jag ville lämna IM-programmet (med nyanlända) o istället bli mentor för Flygteknik.
 
"jag kan inte svenska ungdomar" tänkte jag då. Jag är bekväm med Mohammed o Ali o Issam. På flygteknik heter de Jakob o Rasmus osv.
Men sen insåg jag att svenska ungdomar kanske oxå är trevliga, o kom på att jag då skulle kunna ha möjligheten att jobba med de asylsökande vid sidan om arbetet. Man vill (får) inte gärna jobba med asylprocessen med sina egna elever. 
 
Jag tackade till slut ja. I juli bytte jag område, o fick en annan rektor. 
 
På dagarna jobbar jag som mentor för Flygteknik. På fritiden hjälper jag de asylsökande med sin process. Detta tillsammans med några andra från skolan. Vi förmedlar myndighetskontakter o tolkar mydighetsbrev. Vi tröstar o vi lugnar o vi ger dem hopp. Jag har för närvarande tre ärenden här hemma som ska postas denna vecka. 
 
Vid tre tillfällen har jag varit o hälsat på i asylboendena uppe på parkdala. Detta ghetto. Alla asylsökande bor där, men alla vill därifrån. De vill bo med svenskar. (skönt med fungerande integrering, eller hur??) 
 
Ines o jag har lämnat kassar med gosedjur o leksaker, o kläder, o barnen bara slet ut sina favoritsaker. Nallarna var större än de själva, o de var så lyckliga. Lyckligt ovetandes om att Sverige bestämt att de kan leka vidare på Afghanistans gator. Bland bomber o granater o militärer. 
 
Jag blev inkallad till en mamma vid nåt tillfälle där hon gav mig en bunt papper i näven med utvisningsbeslut. Hon bad mig hjälpa henne. Jag tittade snabbt på dem, tog fram mitt myndighetsansikte, o förklarade att ett beslut är ett beslut. 
 
Jag är väldigt saklig i mina samtal när det gäller myndighetsfrågor. I terapisamtal är jag tyst o låter de själva hitta orden. Huvuden på sned hjälper dem inte. Men en kram skadar sällan. :)
 
 
I asylprocessen som killarna o tjejerna befinner sig i, finns ett glapp där samarbetet mellan kommun o Migrationsverket misslyckats totalt. Jag går inte in på det nu, men det gör att de blir ifråntagna sitt boende o sina pengar. I väntan på ett nytt beslut. 
 
De får då leta upp en madrass o flytta in till kompisar som redan bor ihop med någon annan asylsökande. O dessa rum är inte mysiga, det kan jag säga.
Men när en av killarna, som tidigare varit min elev, stoppade mig på gatan o sa "Nina, jag har ingenstans att bo. Jag känner ingen här.." så tog jag beslutet o övertalade henrik att låta honom flytta in till oss. O några dagar senare ringde en annan kille o bad om hjälp. Killarna kände inte varann. 
 
 
Det är 3-4 veckor sedan o de tillhör nu familjen, vare sig de vill eller ej. ;) 
 
De bor ihop i ett rum i källaren. Ena killen har fullt upp med träning o andra kompisar. Han är hemma o äter o duschar o sover. :)
Den andra killen har bjudit oss på afghanska middagar, är med på ines fotbollscuper, leker i timmar med Elsie, engagerar sig i IDOL, har lyssnat på alla partiledardebatter o röstade i skolvalet. 
 
Killarna tillhör vår familj, men jag har valt att inte outa dem på bloggen. Endast våra närmsta vänner o våra familjer har träffat dem. Anledningen är att jag har FBvänner som jobbar på socialkontoret o jag är rädd för att det kommer ut att de "har ett boende" o därför inte prioriteras. O de HAR ett boende! Men jag tvivlar på att de vill bo här om de har möjlighet till eget boende. 
 
 
Det var nog det. Eftersom ni lyckades vrida o vända på alla ord jag skrev igår, så lyckas ni säkert vända på detta oxå. 
Ni kanske fortfarande tror att jag är rasist eller tycker att jag försvarar Åkessons migrationspolitik. .?
 
Men ni kanske ska dämpa er lite o fundera på vad ni själva gör för våra asylsökande?? På vilket sätt bidrar NI för en bättre integration?? 
 
Tycker ni det räcker med att hysja med era fingrar, så fine. Jag dömer inte. Men kom för helvete inte o säg till mig att jag är en rasist när jag sitter här med migrationspapper o peppar killarna inför framtiden. 
Tycker jag att Åkesson har rätt i sin vårdpolitik, så innebär det inte att jag kommer rösta på honom, o att jag är rasist. 
 
Ni måste öppna ögonen o plocka fram liiiite fler konkreta argument än att han hatar invandrare o kvinnor o HBTQpersoner. Jag lovar. Hade jag funderat på SD så hade jag läst på hans politik innan jag röstar. Men jag behöver inte läsa på för att argumentera med en arg motståndsrörelse. 
 
Nu har jag skrivit alldles för långt. Jag vet. Men grattis till er som lyckats ta er ner till slutet! 
 
Kramar till er! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - Anonym:

C
Jag tog mig ner till slutet. Måste bara säga att jag uppfattar inte åkesson som rasist heller. Jag uppfattar honom som en människa som tänker på landet. "Vi skulle kunna hjälpa hela världen men inte i vårt land då vårt samhälle inte räcjer till" han menar då vi måste ju utöka skolplatser, vårdplatser, m.m... i vårt samhälle innan vi kan ta in mer folk utifrån. För att hjälpa på bästa sätt och inte bara hamna i ett bås i väntan på att få komma in i samhället.
Min uppfattning är då att han vill hjälpa de atr snabbare lättsre och bättre komma in i samhället. Alltså inte rasist enligt mig. Men bara för attvi ska minska flyktingströmmen in i landet så antas han rasistisk. 🖓

Svar: Jag skrev aldrig att jag inte såg Åkesson som en rasist. Han utger sig kanske själv inte vara det, men han har ju djävulska puckon i anhängarskaran, o det säger väl en del om ledaren..

Men absolut! Jag håller med om att det var nödvändigt att stänga gränserna, men bara för att ge oss tid att utvärdera o bygga upp ett samhälle som kan ta emot o TA HAND om fler människor som behöver skydd här. Vi ska kunna ge dem bra förutsättningar för en bra integration. Inte bara fyra väggar o ett tak.

Men detta arbetet måste gå fort! kriget rasar därute! folk behöver skydd!
Nina Gustafsson