Dag 3 i Marrakech

Vaknade tidigt idag med, o kunde inte sova. Vi somnar vid 21tiden varje kväll o sover till 08, heeeelt färdiga! Jag krånglade mig ur Ines ormnäste o smög ut till altanen för att skriva.
 
Dag två, i söndags, var vi på marknaden o strosade runt bland alla stånd på alla småvägar överallt. Vi var även på The Square som är en gigantisk marknadsplats för turister, men det var inget vi tyckte var märkvärdigt. Det var 4 ggr så dyrt som utanför, o det räckte för att vi skulle surna till.
 
Vi har alla fyra bestämt oss för att det lokala är myyycket mer spännande än det turistiga, så när vi frågar om nåt ställe, så får vi alltid turiststället, men de visar oss gärna det lokala oxå.
I lördags lärde Anna oss pruta. Jag prutar inte ens på loppisen i ronneby, men här räknar de såklart med att man prutar. Anna var stenhård o vi andra skämdes till en början, men sen blev det en jäkla principsak för oss alla tre så tillomed lilla Ines stod i knähöjd o ropade "No tank you!!" med flinet vid öronen. :)
 
Marrakech har en ny del o en gammal del. Vi bor mittemellan tror jag fast mer i den gamla delen. I den nya delen har vi inte varit, men där ska det finnas McDonalds o annat vilket vi inte alls kan föreställa oss här borta.
Igår skulle Borhan ha kommit så vi rörde oss i stan under tiden. Vi har ju så dåligt internet här så kontakten är sporadisk, o efter att jag lånat nät av nån handlare så hade Borhan skrivit att han fick skjuta fram det till idag.
 
Vi rörde oss igår mot den gamla delen. Vi fick tips av nån att besöka Berberen, som bara var i stan en dag i veckan. En man följde oss dit UTAN att be om betalning eller småpengar. Vi kom in i ett gammalt hus fullt av mattor, väskor, klänningar o småsaker. Han bjöd genast in oss att sitta i ett litet rum o bjöd på te. Sen hade han visning av mattor o andra tyger i mängder. Den här berberen bodde uppe i bergen där de tillverkade alla sorters varor som han en gång i veckan tog ner till Marrakech där han sålde till handlare som sedan sålde på marknaden. "Här blir billigt", tänkte vi.
Han förklarade alla mönster o berättade var alla färger kom från. Det här med färger är ju verkligen nåt speciellt som många pratar om. De berättar ofta var alla färger kommer ifrån.
 
Vi fick en lååång visning o sen skulle vi då börja bjuda. HAN VAR SVINDYR. Han ville ha 1400 för en stor filt av silke o ull. JAG köper ju alla mina saker från IKEA o JYSK o tycker allt över deras priser är dyra.  Efter en lång stund fick jag med mig filten för 300 o de andra struntade i sitt då det blev för dyrt.
Jag vet ju att riktigt läder är dyrt o jag vill gärna betala för deras slit, men samtidigt är bvi i Marrocko där man ska lägga en tredjedel har vi hört, så vi är lite kluvna..
 
Efter att han blev sur så gick vi vidare. Vi mötte nån som undrade om vi hade varit på The Lether market. Detta hade vi ju hört talas om o följde med denna killen. Han var ung o lovade att han inte ville ha betalt, vilket han höll. Vi gick hur långt som helst bland gränder o gångar, o till slut kom vi fram till en stor port. Vi trodde The Lether market skulle vara en stor marknad där de gör allt från scratch. Men det var ju helt fel. Där inne mötte vi en kille som gav oss varsitt knippe växt för att "lindra lukten". Han visade oss in o förklarade att han skulle visa oss det riktiga traditionella sättet att tillverka skor, kläder o väskor från döda djur. Han förklarade att kvisten var för att lindra  stanken från Pingvinbajset o ammoniak som bildas av allt.
 
Vi gick in bland arbetare som slängde djurhudar i stora kar gjorda av bruk i marken. ÖVERALLT var det olika kar med vätska o ÖVERALLT hängde det djurhudar på tork. Vi fick en chock o jag frågade ines om vi skulle fortsätta eller gå ut. men hon ville såklart fortsätta. De berättade hur de löser upp djuret i nån vätska där den får ligga i två veckor, o sen behandlas det fram o tillbaka o sen ligger det i Pingvinbajs som vi då oxå fick se. Han sa att de byter ut bajset mot ullen sen, o det är så de handlar.
 
Jag tog massor av bilder, o stanken kom inte förrän efteråt, för man var i det klimatet o då var det en "naturlig" stank tyckte jag. En av killarna var så jäääävla snygg där han stod svettig o äcklig o torkade sig i ansiktet med armen, o när han log mot oss dog syster o jag. Han stod som en hjälte o slängde kamelhud i karet. En MYCKET märklig syn. Det blev några extra kort just mot honom.
 
Efter rundvandringen var vi säkra på att mannen som guidat oss skulle be om pengar o vi diskuterade i tysthet hur mycket han skulle ha. Men han sa aldrig nåt o istället blev vi ledda till deras butik där vi ännu en gång fick te, för att vi skulle känna oss välkomna till deras hem o sen köpa allt de hade för dyra pengar. Han var oxå svindyr o jobbig o jag bjöd alldeles för lite för en väska helt i skinn, vilket jag skäms mycket för. Den väskan är kvar i deras butik.. :/  När vi kom ut ur butiken stod mannen som guidat oss runt, o väntade på oss. han sa att han ville ha 200 dirham (ca 160kronor) o Anna blev vansinnig. Han fick 25 dirham, o han blev skitsur.
 
En cykeltaxi ropade på oss o sa att han kunde köra oss till The Square för 30 dirham. Jag vände o gick emot honom eftersom ines var trött, o vi bor i närheten av The Square. Då säger han 50 dirhem, o jag blev tokarg. Han gick ner till 35 men jag var ändå sur, o vi gick.
 
Vi kom in på en superfin restaurang o satte oss på taket. Där kom stanken o Mika o jag satt o klöktes.
 
Efter restaurangen ville flera visa oss vägen o vi vägrade. Vi vet ju att de är snälla, för att sen be om pengar för besväret. Men de höll sig i bakgrunden o ropade när vi gick fel. O vi ville ju bara strosa runt. Vi kom till en supermysig butik där killen stod i nån läkarrock, o sålde örter o salvor o te - allt för en sund kropp. Han bjöd oss på te för att visa nåt kristallpulver som rensade alla hålen i huvudet, på oss alla fyra. Sjukt! Det blev som en chock av bara en sipp. Han var superhärlig o där satt vi länge. Jag köpte min olja som alla pratar om. Vi fick nån bit som de bryter av naturen, som ger färg till kosmetika. Skithäftigt.
 
Efter det kom vi till slut hem o tog det lugnt på hotellet. Vi googlade på de lokala hamhamspat, vi går hellre till det RIKTIGA spat än det turistiga.
På kvällen gick vi till ännu en restaurang o åt en macka.
 
NU ska vi äta frukost o sen ska vi åka på Kamelridning. Jag VET att det är typiskt turister, men jag MÅSTE få göra det en gång i livet. Alla vill utom Anna som tycker det känns jobbigt efter att ha vandrat runt bland deras hudar..
När vi kommer hem är Borhan här o ska hänga med oss idag. :)
 
Ha en fin dag där borta i Sverige! Hörde ni hade blixthalka o minusgrader..? Det har inte vi. :)