Dag 1 i Marrakech

Klockan är 06.30 o jag kan inte sova längre. Vi har inget WiFi i rummet så jag sitter utanför på en uteplats o skriver.

Det är så sjukt mycket jag vill berätta om gårdagen, o så många bilder jag vill visa, men jag försökte ladda upp en del igår men nätet var för svagt. Jag skriver här o lägger upp på fb istället. Det varv lättare av nån anledning.

Marrakech är galet. Tiden står verkligen stilla när man går här, o det känns som man varit här i flera dagar, eftersom det är så mycket intryck.

Det är så fruktansvärt fattigt. Vårt hotell är fint, men utanför är det som ett sopberg runtom. Folk har knappt väggar o tak, o det hänger mattor o klädtrasor på tork. Det går hundar o katter på taket, o i gränderna spelar småkillarna fotboll, med något de just för stunden kan använda till fotboll.

Det är små små gränder ÖVERALLT. Trafiken är galen, det går åsnor med stora packningar mellan mopeder o bilar i full fart. Man får kastar sig åt sidan hela tiden. Vi går på led med barnen i mitten o jag håller stenhårt i Ines hand. I början tyckte hon jag var fjantig, men nu håller hon lika hårt i min. Även om man går slickat längs väggen kan man ändå känna vindslaget efter mopeden när han susar förbi. O vi sliter varandra o hojtar på varann hela tiden.

Vi försökte gå över gatan igår, o bara skrattade till slut för det var helt omöjligt för oss. De andra kunde lugnt spatsera förbi eftersom de är lika galna de, men inte vi. Det var livsfarligt. Till slut såg två män att vi försökte så de gick ut på gatan o stoppade upp trafiken o hjälpte oss över.

Folk är OTROLIGT gästvänliga, o förmodligen är det ju för att vi är utan män i sällskapet, men den största anledningen som vi kommit på är för att vi har ines i sällskapet. Hon är Little Princess eller Little Shakira, o de fjantar o håller på med henne. Hon får klubbor o de är sååå rädda om henne. O detta är hon medveten om detta ska ni veta, med det flinet hon får.. :)

Vårt rum ligger nere i en gränd, o det är så himla vackert med vitt puts o bjälkar i trä. Alla dörrar har speglar infällda o det är fantastiska tavlor o detaljer överallt. Trapporna är supersmala o det är små gångar upp till terrassen högst upp. O precis utanför fönstret är det som ett bombnedslag av bråte o taskiga byggnader.

Folk cyklar eller kör bil eller går. Eller åker de snålskjuts på en moped tillsammans med fyra andra. Barnen har aldrig hjälmar där de sitter strax bakom mopedstyret. O då pratar vi småbarn. Ingen har hjälm förresten. Fina bilar blandas med skrothögar till bil. Överallt håller de på att bygger upp förfallna hus. Jag tycker mycket kan liknas att det nyligen slagit ner en bomb i byggnaderna. Rena ruiner överallt.

De flesta pratar engelska, eller förstår jag några ord på spanska. Inga problem att på något sätt göra sig förstådd. En del (inte många) vill att vi tittar i deras lilla hörna till butik, ibland går vi förbi eller går vi in. Igår följde vi med en man in uppför en trappa o kom in i Inredningens Mecka. Herreguuuud vad mycket fint ÖVERALLT!Från golv till tak låg det mattor, vaser, STORA lampor, krukor, skålar, tallrikar mm o alla i den där häftiga supervackra Marrockanska stilen. O butiken var fyra våningar hög, o vi var överallt o fotade. Där uppe var det möblemang o gigantiska speglar o .. ALLT!!! Jag tog så många bilder o det var helt galet. De bilderna kommer i eget inlägg tror jag, för de måste ni se!

Annars är butikerna små hålor där man kan gå in o sen backa ut. Några kvinnor sitter på marken o säljer bröd på en pall. Bredvid kan det vara en mekaniker där 10 killar mekar med mopeder. Vi försökte köpa schampoo igår, men det var lika dyrt som här om inte dyrare, så det blev aldrig något schampoo. Vi kommer lukta apa om nån vecka. ;)

När vi blev hungriga igår kom lilla paniken.. VAd SKA VI ÄTA? Ines äter ju knappast något ovanligt, men vi andra ville prova allt. Till slut blev vi uppdragna på en terrass där de hade allt möjligt. Jag åt en Panini, med allt möjligt i - fantastiskt god! Ines fick grillpinne o pommes. Hon åt pommesen. Maten är billig (spänn) o drickat som i Sverige. Vi åt oss mätta för 200 alla fyra.

Vi kommer ofta in på fotboll när vi pratar med folk eftersom de ALLTID utropar "Ibrahimovich!" när vi säger vi är från Sverige.

Igår skulle vi egentligen ta det lugnt på kvällen eftersom vi knappt sov på flygplatsen, men vi ville alla ut igen. Vi blev övertalade att gå upp i en trappa o där uppe hade killen en terrass med fyra pallar o mattor, en liten kattunge, o blomkrukor, o ett litet cafe typ. Vi slog oss ner o fick Kaffe o läsk o ines fick iste. Sen kom han med "sweets" vilket var små små kakor, o tillomed Ines smakade på allt.

Efter detta besök var min snutta trött o ville hem o spela kort o ha "fredagsmys". Jag tror vi somnade 21 allihop. Det är kallare inomhus än utomhus, men vi hittade en luftvärmepump innan vi la oss, så den har varit igång här under natten.

Igår kollade vi runt bland folk o har några förslag på aktiviteter för dagen. Vi vill hinna med ALLT på fem dagar, tror ni man fixar det?? Det finns bland annat en marknad som var endast för turister. Där var det tydligen apor som gör konster, ormar som de lägger runt halsen (min syster dör av bara tanken, är LIVRÄDD för ormar) en massa suvenirer mm. "De gör ALLT för att tjäna pengar" som nån kille sa. Vi vet inte än om vi ska dit. Vi vet att den är helt galen o vill ju gärna uppleva detta, samtidigt som jag o Mika kommer bli helt förstörda om vi ser alla djuren. Ines ser ju bara det gulliga i det.

Jag glömde berätta om incidenten som ines kommer prata om i veckor. När vi gick i gränderna så kom en man som ville visa oss runt. Vart vi än gick var han framför oss. Vi blev förbannade men han vägrade sluta. han var trevlig o blinkade mot Ines, så hon tyckte synd om honom när vi andra blev arga. Till slut bad jag en annan kille om hjälp, som jag såg hade ropat åt honom. Han var trevlig mot honom i början o försökte fösa bort honom, men gubben blev tokarg. Till slut började Ines gråta av all uppståndelse även om den var ganska harmlös. Men när de andra männen såg att hon blev ledsen så gick de upp mot honom o försökte fösa bort oss från honom, o de omringade honom medan vi stack iväg. Ines såg att det blev fight, o menade på att allt var hennes fel, bara för att vi förklarade att det var när hon blev ledsen som de andra männen ville skydda oss. Det blev lite tokigt, men hon förstod sen.

Nu ska jag se om jag kan lägga upp några bilder på FB med. De andra sover.

Som ni förstår så har vi det fantastiskt!! Men jag kommer vara helt slut efter 10 dagar i denna miljö. Så otroligt mycket att se o uppleva!

Puss o kram på er