År 2016

Sista dagen på år 2016 är kommen, o vi förbereder oss för fullt inför kvällens firande som tillbringas hos Martin o ungarna.
Henrik ska snart iväg o hjälpa honom förbereda maten, Ines har precis placerat sig i soffan  - Alvin & gänget är på tv:n.
Elsie går runt i sin egna värld o spelar Djävul. Ställer sig mittemot tv:n o vänder sig mot en protesterande Ines. Sätter sig på hundens rygg o hunden låtsas att han sover. Bankar på toadörren o kräver att Henrik öppnar..
 
Jag går runt o funderar på vad som hände med 2016. O vad kan bli bättre 2017?
11 dagar in på 2016 började avslutade jag min mammaledighet, o började på kommunen som socialsekreterare. O folk beklagade mer än gratulerade. "Socialsekreterarna mår ju JÄTTEDÅLIGT!?!?" Nån sa att de trodde inte jag skulle palla ett halvår.
Nu har jag varit där ett år o jag ÄLSKAR mitt jobb. Har träffat mängder av nya människor o lärt mig en massa!
Se, så fel ni hade!!;)
 
Jag gick även en kurs under våren o ganska nyligen fick jag hem mitt examensintyg. :)
Vad gäller den berömda träningen så har jag varit väldigt duktig i omgångar. NU är det INTE så bra, o jag kan ärligt säga att jag har aldrig varit så stor i hela mitt liv. Folk suckar o tycker jag är löjlig, men de har ju inte sett mig i BH o trosor. Det får inte henrik heller göra o lampan är Jävligt släckt när jag klär av mig. Som om han bryr sig?!?!
 
Mitt huvud år 2016 har gått i lite ångest. Henrik o jag har har haft våra nedgångar, som ska va vanligt med nya familjekonstelationer. Samtidigt skulle jag vilja ha fler barn, för jag känner mig absolut inte klar!! Men Henrik säger tvärt nej, så så får det bli.
Jag är en människa som alltid tror att gräset är grönare på andra sidan, o känner mig sällan helt nöjd. O då har jag allt man kan ha!
Jag är fortfarande en mamma som bestämmer allt över "pappa o huset o barnen".
O jag förstår hur hon menar. När nån ställer en fråga säger jag ja eller nej. Henrik tycker allt kan diskuteras, o kan ALDRIG säga nej. Han kan tycka nej, men hatar att göra nån besviken.
DÄRFÖR blir det alltid jag som får ta skiten, o det har jag vant mig vid.
 
Sjukdomarna har trätt in i min familj, o mamma o pappa har blivit gamla. :(
Mamma har gått in i nivå 4 av 3 i sjukdomen kol, o har varit jättedålig under året. Just nu är det ok o hon har fått en bra läkare o en bra medicin. Men nu har hennes rygg o leder börjat spöka o hon är inte tuffast i stan. Vi har stått på kö för en lägenhet i stan, men det är bara en hon vill ha. :)
Pappa har opererat sin höft o har problem med kisseriet, o ska snart förmodligen opereras igen.
 
MITT 2017 ska satsas på bloggen (nähe!?!?) - har planerat ny adress o allt. :)
Jag ska få ner Emil i vikt o det ska ske med löpning. Jag ska bara lära mig springa först. :/
(I smyg lever jag fortfarande på att jag var snabbast i klassen när vi tävlade i fjärde klass..)
Emil kan jag ha lös utan problem, men jag ska köpa mig ett längre koppel för säkerhetsskull, o jag vet redan vilken runda det ska bli. O planen är att springa kl 0515 varje morgon.
 
Ni hör ju. Det gäller att sätta ribban högt!!
 
HENRIK kämpar med byggandet här hemma o är nu klar med hela övervåningen! Jag hjälper gärna till, men nån måste ta hand om barnen, o det naturliga blir ju att han bygger o jag tar barnen. O när vi väl är barnlediga av nån anledning, så fokuserar jag oftast på hundarna.
Han var föräldrarledig första 8 månaderna, o stormtrivdes med det! Han jobbar annars kvar på sitt jobb o trivs med det. Han har haft problem med ryggen i omgångar o lider sjukt mycket av det. :/
Jag frågade Henrik vad han skulle göra år 2017 o svaret var; jobba.
Kul snubbe.
 
BONUSEN JULIA har detta året provat på ett eget boende. Hon flyttade ut till farmors stuga i ett halvår, o har nu flyttat ihop med Casper i en egen lägenhet. De håller som bäst på att bo in sig o inreder den. :)
Hon kämpar på med sin skola, o tränar hundarna ALL övrig tid. Det är inte tal om några barn där inte. Varje gång hon är hemma kommer hon till samma slutsats. "Jag ska aldrig ha barn.."
 
INES har under 2016 gått från Lego Friends till Musical.ly
Ni som inte vet vad det är så är det nåt forum på nätet där man spelar in egna musikvideos o delar med andra. Jag älskar det, o förstår att det är uppskattat! Det är främst hon o kusinerna som håller på, men det är andra på skolan som oxå gör samma rörelser till samma låtar.
Hon har gått från klapplekar till "Dab:s" (?) Ni får googla.
 
Hon har bytt skola o det är väl först nu sista månaden som hon börjat vänja sig..
Hon har blivit en klok, rolig, vuxit jättemycket som storasyster, fått många tonårsfasoner, börjat hålla på med håret, sminkar sig med fräknar när hon ska va fin, börjat intressera sig för omvärlden med krig o politik o allt vad det innebär. Hon är inte alls intresserad av killar än, men pussas det på tv så sjunker hon genom golvet.
Hon har även varit på sitt första disco, vilket var större för mig än för henne.
Idolerna är Marcus&Martinus o har varit hela året.
Hon har varit i nån period då allt var skit, (enligt hennes humör iaf) men nu är det ljusare igen.
 
Hennes framtidsplaner är att tjäna mycket pengar som hon ska ge till alla fattiga barn o alla djur som mår dåligt. Hon frågar ibland om vi är fattiga eller rika, o då säger jag mittemellan. Hon kan fråga varför en del är rika o andra fattiga, o tycker att alla ska ha lika mycket. Det är min unge det!!!
Hon kan oxå ifrågasätta varför människor som har dödat andra människor får mat o vatten o en säng. Dessa tankarna kräver en lite djupare diskussion, men detta är ju även sånt hon är intresserad av att lyssna på oxå, så då kan vi sitta en stund.
Annars är hon en mästare på att ställa en fråga o gå därifrån.
 
MINSTINGEN i familjen är naturligtvis den som håller igång mest!! För ett år sen var hon nästan 5 månader. Hon låg väl o gjorde grimaser o ljud som bäst.
Detta året har hon lärt sig gå, springa, hoppa, (ines försöker lära henne att hoppa ÖVER saker, men hon hoppar gärna bredvid, för säkerhetsskull..), hon har gått från spjälsäng till riktig storatjejensäng, gått från babyskydd till storatjejenbilstol..
Hennes bästa vänner är tutte o snutte - sviker henne aldrig.
Hon knycklar ihop snutten i en knöl o lägger den under hakan över axlarna så hon går helt snett o gosar.. :)
O hon har börjat prata som sjutton, snabbt o med mycket inlevelser, men heeeeelt oförståeligt. Men hon är lycklig ändå, o vi svarar så gott det går.
Hon har ju såklart oxå börjat på dagis o det går jättebra! De säger hon är väldigt självständig o vandrar runt i sin egna värld. Hon äter allt som serveras utom bröd.
Hon tar efter allt som vi gör. Hon vill alltid slänga blöjan i soporna efter att vi bytt. Hon vill alltid hjälpa till att duka fram. Det blir oftast helt fel saker, men det ändrar vi i smyg.
Så fort hon ska sova, letar hon efter tutten o snutten o när vi säger nattinatti måste hon springa runt till alla levande varelser i huset o ge godnattpuss o skickar slängpussar o vinkar. Efter den proceduren som tar ca 5 minuter är det dags att äntligen krypa upp i sängen. Jag brukar lägga mig bredvid henne till hon somnar, o henrik bara lämnar henne där. När hon sen vaknar knackar hon på dörren, o ut kommer hon med en tom vällingflaska, snutten o sen tutten i munnen. Inget skrik, ingenting. Sjuuuukt söt!
Hon ska borsta tänderna själv, o efteråt ska hon spotta i handfatet. I bäste fall lyckas hon blåsa ut en bubbla, o då säger vi bravo o sen är hon nöjd.
 
Hon har fått humör o visar tydligt när nåt inte är enligt hennes villkor.
Hon fejkskrattar, o håller då händerna över munnen. det har ines lärt henne.
Hon älskar Pippi, o det är det enda som fängslar henne, men det är ett säkert kort. Vi kan alla repliker i alla avsnitt.
Varje dag gör hon nya upptäckter. Idag har hon sprungit runt o bjudit mig på låtsasmat o dricka. Dags att ta fram hennes Briospis??
 
Nu blev detta ett himla långt inlägg, men vem kan sammanfatta 2016 på två rader??
Men nu måste jag ta hand om min älskade Nemo. Han har skakat sedan julaftonen, på grund av de förbannade raketerna. Nu smällde det igen, o han hoppade upp i mitt knä. :(
 
Nu hoppas jag ni får en mysig kväll, med trevligt sällskap o god mat. Mer brukar det inte bli denna kväll.
 
Om jag får ge tre konkreta o inte så orimliga önskningar för år 2017 så blir det dessa;
 
1 - Min familj håller sig frisk.
2 - Någon skjuter ihjäl Putin o Assadh.
3 - Emil o jag börjar träna o går ner 15 kg tillsammans.
 
GOTT NYTT ÅR  på er allesammans o må alla era önskningar slå in!!!!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Så var självaste julaftonen här.. :)

Står vid köksbänken o svär. Jag vet att ordet är fult o jag har förbjudit min dotter att använda det, men jag HATAR min dator.
Den ska uppdateras så fort man rör den, o den är fruktansvärt seg. O jag har redan lejt bort den till min personliga datanörd Martin, som tagit bort program o allt, men den är fortfarande värdelös.
 
Anyway. Detta gör ju att jag drar mig för att använda den, tyvärr. Jag vill ju egentligen skriva här varje kväll. Jag tycker ju det är så roligt att skriva av mig om mina dagar, vilka förmodligen är helt ointressanta för andra, men det är roligt att ha som dagbok om några år.
Det är så roligt att gå tillbaka o läsa om dagarna med ines när hon var liten. Jag bloggade varje dag i början, men sen dog det ut.
 
Iallafall så får jag nu stå här i köket o skriva nu. Så fort jag sätter mig kommer Elsan uppkrypandes. Egentligen är hon så trött så hon skulle kunna somna vilken sekund som helst, men hon har nog blivit smittad av Ines energi idag. :)
 
Som sagt. Hade jag haft en bättre dator (jag skyller allt på den..) så hade jag varit ute o skrivit om de senaste dagarna.Jag hade skrivit om Julshowen i onsdags. Hela skolan hade Julshow i Hoby Kyrka o det var sååå fint!!
Mika var lucia o jag var såååå stolt!! O hennes bröder sjöng solo o jag låg o kröp där i gångarna för att få de bästa filmerna o bilderna. Det är ju inte ok naturligtvis, man ska ju hålla sig i bänkraderna, men så länge alla log omkring mig o ingen skällde så smög jag runt.
Jag är så imponerad på skolan o personalen o rektorn Eva som håller i allt. Hur kan man få 100 ungar att sjunga i kör, gå på led, klä ut sig som kyrkråttor, Tomtar, Jesusfamiljen osv o dessutom hålla sig till ett manus??
Hos oss kan det ta 10 minuter att samla alla till bords vid middagsbordet o då har vi .. TVÅ barn.. :/
 
IDAG är det självaste JULAFTON. (nu såg de mig vid datorn, så jag måste skynda mig..)
Ines vaknade tidigto vågade inte somna om. Sen hörde hon Elsie gnyr o såg sin chans att ta upp henne o springa ner til oss. "mamma, elsie har vaknat.. jag tror hon (?) vill upp.."
Eftersom jag vet att hon längtade efter sin julstrumpa, så klädde jag på mig o gick upp. Klockan visade 06.00.
 
De hittade varsin strumpa o öppnade. Ines fick örhängen. Igen. Hon har typ 100 par nu. Hon sa tack med ett tveksant leende, o la sen ifrån sig dom, o visade sen Elsie hur man ritade med hennes nya kritor.
 
Vi har nu tittat på Scooby Doo, tänt ljus överallt o nu ska frukosten fram. Ines har satt på julmusik o Elsie leker i sin låda. Gårdagen var fantastisk med fix o stress hela dagen, men alla var på toppenhumör HELA dagen, o det var riktigt mysigt. Hoppas det håller i sig hela dagen idag me. :)
 
Om tre timmar ramlar min familj in genom dörren. Eller delar av den iallafall. Det ska bli riktigt mysigt o jag hoppas de orkar stanna till kvällen. Jag var så orolig att mamma inte skulle kunna komma idag. Hon har fått ryggskott o har legat i flera dagar o går som en fällkniv, sa hon. Men hon skulle komma sa hon. "Klart jag kommer! Det var det dummaste jag hört.." "Men hur ska du ta dig in o ut från bilen?" "DET löser sig. Det kanske tar sin tid, men jag kommer.."
 
Min generella oro över mamma kan vi ta en annan dag. Jag är ju ingen grubblare i vanliga fall, men den människan har gett mig oändligt många vakna nätter.
 
MEN hon kommer idag o ingen är gladare än jag!!
 
NU vill jag önska er alla en fantastisk dag o jag hoppas innerligt att alla har nån bredvid sig. INGEN ska sitta ensam över Julen. Då får ni komma hit.
 
Puss o kram på er alla!!!
 

Julkänslan är här!

Nu var det tydligen jul igen. Säger dom. Trots frånvaron av snön...

Jag tycker ju om julen. Egentligen. Jag tycker om alla stjärnor o pynt. Jag tycker om att vardagen blir nåt "extra". Ines kommer hem från skola o fritids med alla sorters julpynt, o nu börjar man ju se vad det faktiskt ska föreställa. Nu slipper man gissa.
"ååååhhh... va fiiiiin... Tomte?? Sen ser man svansen o hinner ändra till katt med luva."

I helgen var vi uppe i Stockholm hos lillebror o firade lillejul med bröder o pappa med familjer. En tradition som vi haft i 7-8 år nu. ÄLSKAR den! Det är första året vi är i Stockholm, vi brukar ha den i Västerås hos pappa o BrittMarie. Ines hade dock några synpunkter detta året. Hon tycker att lillejul bara kan firas i Västerås, för det var inte alls samma känsla i Stockholm.

Varje år reagerar jag på att fastän det går ett år mellan varje träff, så känns det som vi var där förra veckan. Året går ju så vansinnigt fort!

Det blev julmat, julfika o glögg, så julkänslan fanns där. Men knappt ingen snö.
Jag hade köpt julkläder till tjejerna, men de lös med sin frånvaro. Till elsie hade jag gråa strumpbyxor, svart tyllkjol o en röd kofta. Men koftan var för lång i armarna så den drog hon i tills den åkte av, så hon sprang runt i strumpbyxorna hela dagen.
Till Ines hade jag köpt en jättesnygg paljettklänning som hon tyckte mycket om. Men strumpbyxorna var tydligen också för stora, o hon HATAR när de veckar sig, så de åkte av o likaså klänningen då.

Till mig själv hade jag köpt en glittertröja som jag skulle stoppa ner i en svart kjol o ha högt i midjan. Men jag såg ut som en läskburk i detta, så det blev en svart klänning. Som vanligt. Till detta hade jag ju köpt ett par nya strumpbyxor, som jag skrev i ett tidigare inlägg, o de kom inte me eftersom de var både sönder o för små. Istället hittade jag ett par andra fina strumpbyxor, som var med svarta prickar på.
MEN dessa prickar kunde ju inte min Elsie acceptera, så hon grävde o grävde med sina små fingrar o blev riktigt arg, o till slut gick det en maska som under dagen blev större o större. Denna maska hoppade snabbt över till andra benet (?) o sen var jag helt randig.
Jag tycker det ser så billigt ut med maskor, så när jag o lillebror var ute o gick o vi mötte folk, så sa jag att "snart åker du dit för köp av sex. Men jag får fortfarande sälja (?) så jag klarar mig."
Det kändes som jag var på en walk-of-shame fast med min lillebror som sällskap.
Ja ni hör ju. Inte ok.

I skolan håller de på att öva inför julfesten som är imorgon i Hoby kyrka. Hela skolan ska delta, o jag kommer sitta där stolt som en tupp! Min systerdotter Mika ska vara Lucia, o två av mina systerbröder ska sjunga solo.
O så ska ju min Ines vara tärna. Ines har 6 st kusiner på skolan, så det är rena släktkalaset.
Vi ska leja bort Elsie för nu är det Ines kväll. :)

Elsies dagis hade luciafirande för någon vecka sen, men vi tyckte hon var för liten för att få ut något av det, så vi var inte med.
Nästa år så!

Hur är humöret på våra tjejer då?

Ines o jag bara bråkar känns det som. Hennes humör växlar så snabbt, o jag hänger inte med. Henrik gör inget annat än förhandlar mellan oss.
Han blir ju också tokig på Ines språk o arga temperament, men han backar o det kan inte jag göra. Hon tror ju att hon har pappa på sin sida hela tiden, o så fort han säger emot henne så säger hon att det är jag som övertalat Henrik att vara på min sida. :)
Hon är givetvis inte alltid arg, men det är nog iaf dagligen som hon exploderar minst en gång.

Elsie har också börjat ta ton. Det jobbiga med henne är ju att man inte kan prata förstånd med henne, utan det är bara att följa med o hitta små små öppningar där man kan byta fokus.
Men det som är bra är ju att hennes explosioner oftast bara är ett par minuter. Sen är man världens bästa mamma igen. ;)

Imorse hade vi världens sämsta morgon, som slutade med att hela familjen stod o skrek på varandra. Ines o jag slöt fred i korridoren i skolan, men jag hade ju ångest hela dagen. HATAR såna morgnar.

Ikväll bad ines mig att jag skulle somna med henne eftersom hon "älskade mig".
Jag sa till henne att jag var glad över att hon sa så, efter vårt bråk imorse. Då sa hon att hon inte visste varför hon bråkade med mig. Hon sa det var lättare att bråka med mig än med pappa..
O så är det ju. Det är ju lättare att tjafsa med nån som tjafsar emot.

När vi tjafsar så känns det ofta som om man är världens sämsta mamma. Jag accepterar ju inte dålig attityd, medan henrik tänker att det går över med tiden. Ines vill gärna tro att hon styr hela familjen, o jag tror jag säger till henne 10 gånger om dagen att det är de vuxna som bestämmer.

Ikväll VISSTE jag att det skulle bli diskussioner när vi klär granen, men jag hade varit fem steg före, o hade redan sorterat ut de fula kulorna o behållt de jag ville ha i granen. Så ikväll kunde jag säga att det var fritt fram att hänga upp!
Hon var så glad när vi pyntade. O Elsie blev frustrerad för hennes kulor ramlade ju ner hela tiden. Hon la de ju bara på nån gren..
Jag har så svårt för glitter i granen o vill bara ha kulor. Men jag tycker också det är mysigt med ines pynt, så länge de är i rätt storlek.
O hon är ju så stolt när de får hänga framme. :)

Nu var det tydligen läggdax igen. Ska klappa lite på Elsans rumpa så hon kommer till ro igen, o sen kryper jag ner.

Ha det gott o god natt!

Visa fler inlägg